Kerkgebouw

Wanneer je komt aanrijden over de Zoeterwoudse Singel kan je de Oud-katholieke Kerk niet missen. Je ziet direct dat je te maken hebt met een bijzonder gebouw. Een heel on-Nederlands gebouw eigenlijk. Wanneer je het zou photoshoppen tegen een achtergrond van Duitse of Zwitserse bergen zou het niet misstaan. Dit kleine witte kerkje is ontworpen door Bernard Buurman, in dezelfde stijl als de voormalige pastorie. Die staat er naast en was enkele jaren gebouwd. In 1926 werd de kerk ingewijd, als opvolger van een kerk aan de Hooigracht die sinds 1694 dienst had gedaan.

Wanneer je dan besluit de kerk uit nieuwsgierigheid eens binnen te gaan, zie je iets wat nog veel bijzonderder is: je wordt overdonderd door muurschilderingen met groen en lila als overheersende kleuren. Overal muurschilderingen, waar je ook kijkt, zelfs in het trappenhuis dat naar het orgel leidt.

Die bijzondere muurschilderingen zijn gemaakt door een bijzondere kunstenaar: Chris Lebeau. Die noemde zichzelf: een 'religieuze anarcho-communist.' De schilderstijl doet inderdaad socialistisch aan. De thema's zijn keurige Christelijke thema's: op de linkermuur Geloof, Hoop en Liefde, op de rechtermuur de vier evangelisten Mattheus, Marcus, Lukas en Johannes en achter het altaar een enorme zittende Christusfiguur. Maar wie goed kijkt herkent in de schildering 'geloof' twee gezichten: die van Lenin en die van Gandhi.

De vader van parochiaan Trudie Smit was pastoor in de Leidse parochie toen Chris Lebeau de schilderingen op de muren aanbracht. 'Iedere vrijdag of zaterdag moest de steiger in de kerk afgebroken worden en op maandag weer te worden opgebouwd. Dat ging zo een paar jaar lang door.' vertelt Trudie.

Oud-katholieke parochie HH Fredericus en Odulfus, Leiden  |  Techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum.